Tankar om Sveriges Radio och musikval

Jag är inte bitter !

Bara lite blygsamt  fundersam 

Under cirka 23 år har närradiostationen RADIO HANINGE DIREKT 98,5 MHz

varje vecka sänt HANINGETOPPEN.


Det är en topplista som idag ses som en genuin Svensktoppslista och via etern når mycket stora delar av södra Stockholm och via webbradio kan höras över hela världen med många lyssnare från hela Sverige men även ute i Europa och U.S.A


När Sveriges Radio P4 Riks, där deras Svensktopp sänds är STIM-ersättningen för spelad musik 40:35 kr/minut enligt 2019 års tariff. Ersättningen fördelas mellan textförfattare, musikskapare, alltså upphovsmän och musikförlag på varje spelat musikverk. Fördelningen mellan upphovsmännen och förlaget varierar då det är vanligt med individuella kontrakt. När samma musikverk spelas på exempelvis HANINGETOPPEN är STIM-ersättningen någonstans runt  50 öre /minut enligt 2018 år STIM-tariff. Mycket svårt att få exakt information av Stim för just Radio Haninge Direkt 98,5 MHz.


Att de dominerande musikförlagen exempelvis Universal, Warner och Sony och deras underliggande förlag på den svenska marknaden har som mål att plocka ut maximala ersättningar gör att dom självklart prioriterar att deras musik spelas på Sveriges Radio. Musiken som spelas på exempelvis

SR P4 är till ca. 85 % musik från dessa dominerande musikförlag. 


Ersättningen för musikspelning på SR P4 lokalradio är något mindre än för rikssändningar men då SR centralt i Stockholm bestämmer att samma musik skall spelas på alla SR P4 lokalstationer över hela Sverige blir den totala speltiden mycket hög och de dominerande förlagen erhåller maximal ersättning även där.


Andra förlag och tillika låtskrivare får inte alls sin musik spelad på SR P4 då dom inte har de ekonomiska möjligheterna att påverka personer som sitter på makten att bestämma vilken musik som skall spelas i den radio som bekostas av våra skattemedel. Detta gäller även då för SR P4 lokala kanaler.


Ansvariga musikproducenter på Sveriges Radio har förstås rätten att kunna hävda att dom spelar den bästa musiken men jag är övertygad om att svenska folket till största delen har en helt annan åsikt med tanke på så mycket kritik SR får för deras repeterande (tjatande) av samma musik hela dagarna som spelas i P4 lokalradio oavsett var i landet du befinner dig.


Jag har nu haft glädjen att under 31 veckor varit placerad med min låt STEPPA BOOTS på HANINGETOPPEN. Varje veckoavsnitt av Haningetoppen sänds med två repriser varje vecka. Låten har också enligt uppgifter ytterligare spelats på Radio Haninge ett antal gånger under dessa 31 veckor. Jag lägger därför till 20 gånger vilket är i underkant. Låten STEPPA BOOTS har en speltid på 3:19 Det innebär att låten spelats 113 gånger vilket blir en total speltid på ca. 377 minuter.


Jag kommer nu alltså att kunna erhålla en ungefärlig ersättning från STIM på fantastiska

188 kronor för alla 31 veckorna.

O.B.S. att jag själv måste rapportera till STIM att min låt spelats då dom inte orkar undersöka och hantera musikrapporter från närradiostationer.


Om det varit på SR P4 Svensktopp som låten spelats lika många gånger hade ersättningen varit

ca. 15.080 kronor och rapporteringen om antal spelningar skett automatiskt.


Att de styrande musikproducenterna på det skattefinansierad Sveriges Radio tror sig ha den rätta förmågan att avgöra vad som är den bästa musiken och att den musiken enligt dom tydligen finns hos de stora dominerande musikförlagen är bara att inse.


Fast min låt STEPPA BOOTS under 31 veckor röstats fram av HANINGETOPPEN´s lyssnare har den aldrig spelats i Sveriges Radio fram till dagens datum 20201031 fast den varit uppladdad på deras musikportal under flera månader. Men jag är inte bitter, bara lite blygsamt funderande.