BIOGRAFI 2020

ELDORADOS

    Sjunger  på            Roliga timmen          i Krylbo och            Surahammar

Pizzeriatrubadur

Dansbandastiden

PRO-stjärnan

Underhållare Countrymusik


Benny Jannerbrink


BIOGRAFI


Jag föddes den 3 januari 1948 i Avesta. Även om jag endast träffade min far en enda gång efter 1950 då mina föräldrar skildes, så är det från honom jag fått ärva min lust att sjunga och min längtan till scenen. Min far medverkade som ung i många revyer och var lokalt i södra Dalarna känd för sin sång och tonsäkra sätt att härma Harry Brandelius. Från en mycket säker källa finns uppgiften att då Harry skulle uppträda i Folkets Park i Avesta en gång tillsammans med lokala förmågor nekade han att sjunga om min far också skulle sjunga...


Vid 4-5 års ålder gick jag ofta runt och sjöng de sånger man då kunde höra på radion och på lördagarnas " Roliga Timme" i skolan i Krylbo uppträdde jag gärna med att sjuga vilket även jag fortsatte med efter att jag 1960 flyttat till Surahammar. Vid Surahammars tekniska skola tog jag ingenjörsexamen 1966 och året efter vid 19 års ålder köpte jag min första gitarr. 


I början på 70-talet var jag trubadur på pizzerior på kvällarna i Avesta, Hedemora, Ludvika och Enköping efter mitt vanliga jobb på dagarna som ingenjör vid bl.a. ASEA i Västerås. Jag skrev några egna sånger och gav ut en singel inspelad på skivmärket Efel. 


Efter trubadurtiden blev jag heltidsmusiker och huvudsångare i dansbanden JERRY GREENS från Västerås och ELDORADOS från Eskilstuna och turnerade över hela Sverige. Under dom åren skrev jag flera sånger varav två kom med på Eldorados LP HAWAII 1978. När jag slutade min dansbandstid 1979 gav jag mig själv löftet att den dag jag skulle bli pensionär skulle jag åter ge musiken full tid.


Från 1980  och åren efter kom musiken nästan helt i bakgrunden då jobb som försäljningsingenjör, marknadschef och företagsledare (VD) inom verkstadsindustrin gav lite utrymme för musiken. Industriell automatisering med bl.a. robotar som specialitet krävde mycket av min tid. Under många år hängde därför gitarren på väggen och blev sällan spelad på. 1997 blev Göteborg min hemadress dit jobbet på ESAB AB förde mig och numera bor jag sedan 2009 i Kungälv.


År 2011 gick jag i pension och kunde då ge musiken full tid igen som jag lovat mig själv. Det blev en lyckad återstart då jag kom på silverplats vid en talangtävling för seniorer, PRO-stjärnan, med deltagare från hela Sverige. Idag kallar jag mig för SINGER/SONGWRITER, skriver egna sånger, uppträder som "ONE MAN BAND" och gör ca. 50 -60 framträdanden / år på olika scener.


Redan under 70-talet upptäckte jag COUNTRYMUSIKEN och det är idag den musik som ligger mig varmast om hjärtat både när jag själv lyssnar på musik som när jag spelar covers av de välkända countrystjärnorna och när jag skriver egna sånger. Att skapa berättande texter är en viktig del som jag strävar efter när jag skriver mina sånger. De egna sångerna har mestadels svensk text men jag skriver även på engelska ibland. Med avancerad datorteknik som jag använder i min studio i Kungälv producerar jag musikbakgrunder med proffsmusiker från NASHVILLE både till de egna sångerna och till alla covers jag spelar. Att det är proffsmusiker från Nashville som spelar musiken gör att det verkligen svänger gott om låtarna, vilket jag väldigt ofta får höra från min publik.  


Efter det att jag åter nu gett musiken full tid igen har jag spelat in och producerat 5 CD-album under åren 2015 -2020 på mitt egna independant skivbolag Beja Records. Albumen har en blandning av covers på välkända countrylåtar och mina egna originalsånger. Att blanda countrycovers med egna sånger är även mitt upplägg vid mina livespelningar och det är väldigt roligt  att det tas emot så positivt och uppskattas av publiken. Under 2020 har jag gett ut flera nyskrivna sånger som singlar som distribuerats digitalt till en stor mängd närradiostationer i norden samt lagts upp på bl.a. Spotify och YouTube. 


Då Coronapandemin under 2020 satt stopp för att göra live-spelningar under 2020 är det otroligt roligt att flera av mina  egna countrysånger nu placerats sig på närradiostationers topplistor där dom skördat framgångar och där bl.a. min låt STEPPA BOOTS var placerad 31 veckor på HANINGETOPPEN.